Ákos SU koster 44 timers arbejde om måneden

Ungarske Ákos Kovács står over for mange udfordringer, men han er taknemmelig for sin nye tilværelse som økonomistuderende på BSS i Aarhus.

Af Simon Andersen Nielsen

Skurvognens rude er dugget. Ikke et eneste lys er tændt, og kun skæret fra en computerskærm afslører to silhuetter derinde. Vinduet står på klem og det damper ud med varmen fra en gryde i kog. En af silhuetterne kigger ud, og en hånd løftes i en hilsen.

Ákos kommer til syne ved at klemme sig forbi den anden silhuet, som sidder ved det lille køkkenbord. Han åbner lydløst døren til skurvognen og siger, at snakken nok må tages ovre på Godsbanen, da hans tredje bofælle ligger og sover.

Man kan høre rungende fodtrin inde på Godsbanen, hvor Ákos fortæller om manglen på plads og understreger, at udstyret i skurvognen intet fejler. Det er pladsen, der virker hæmmende for de tre beboere.

 Lærer dansk og arbejder for sin SU

Ifølge reglerne for udenlandske studerende er Ákos påkrævet at arbejde 10-12 timer for at kunne modtage SU. Ákos medgiver, at det gør hans hverdag hårdere, men han mener sagtens, at han kan løfte opgaven.

”I see many people who manage to do this, and if they can do it – then so can I.’’

Ákos balancerer et fuldtidsstudie og et deltidsjob, og ved siden af det har han også 4 timers undervisning i at lære dansk om ugen, samt sociale forpligtelser i sin nye klasse. Det er mange ting, men han accepterer situationen og kigger fremad:

”I’m not mad about it. This is not my country,” siger han.

 Den danske drøm

1742 km., sin familie og hele sin vennekreds lagde 20-årige Ákos Kovács bag sig, da han i sommers forlod Debrecen i Ungarn til fordel for Aarhus. Ákos bor i en skurvogn på Godsbanen og kom til Danmark med blot en studieplads og bookingreferencen til sin midlertidige bolig.

Han fortæller stolt om sin families rolle i hans valg om at tage til Danmark, og om hvordan de altid har opfordret ham til at have ambitioner og drømme. Det er disse ambitioner og drømme, der har hjulpet ham til at rejse og hive teltpælene op.

”Aarhus has a top-100 university with top-100 university teachers. You could never get this back in Hungary”, siger han.

Med glødende øjne og med entusiasme i stemmen forklarer Ákos, at han er fast besluttet på at få det absolut bedste ud af sit ophold i Danmark. Han siger, at det er udfordrende, men at udsigterne til en bedre fremtid overskygger de negative sider.

Savner sine venner

Ákos beskriver den første tid i skurvognen, hvor alt var nyt og spændende. Billeder af lejrtursstemning males frem af historier om strandture, rundkredse om bål og fællesskab blandt skurvognenes beboere. Smilet på læberne forstummer i takt med historierne, og han kigger pludselig op.

”But eventually most of the people moved on. I miss the more constant relations.’’

Små rynker titter frem på Ákos pande, da emnet lander på hans venner og familie i Ungarn. Han nævner med et halvhjertet smil en kanotur, som han i stille stunder tænker sig tilbage til. Kanoturen vækker følelser af afsavn, og de sænkede skuldre vidner om en byrde, der tynger Ákos.

Det er ikke altid nemt at være Ákos. Der er både kravet om 44 timers arbejde i måneden, et fuldtidsstudie, et svært dansk sprog og afsavnet til dem derhjemme, men han hæver blikket og ser fast frem for sig:

”Every time I feel sad about my situation, I remind myself why I chose to come here and how it will help me achieve a better and brighter future”.     

Antal tegn: 3482

akos-foto

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *