Rid dig yngre

Pernille Vilholm Ibsens passion for islænderheste har vendt op og ned på begrebet fritid og fylder hendes hverdag med overskud og mod på tilværelsen. Helt uden at koste hende en formue.

Af Simon Andersen Nielsen  

Fire børn, tre heste, en hund, en fuldtidsstilling og en ægtemand. Pernille Vilholm Ibsens hverdag er fyldt med gøremål, men passionen for islænderheste hjælper med at samle mange af enderne. Hele familien er involveret på den ene eller anden måde og familiedynamikken stortrives under mors hobby.

” Jeg bliver en sødere mor og kone på alle mulige måder, når jeg har været i stalden,” siger hun.

Siden Pernille Vilholm Ibsen for otte år siden købte sin første islænderhest, har hun tilbragt tid svarende til en mindre deltidsstilling i stalden på Fløjlstrup Mark i Beder.  15 timer om ugen, som førhen ville være blevet brugt på sofaen med en tv-serie eller et dameblad, men som nu skaber værdi i hverdagen. Det er her, hun tanker op til dagens øvrige gøremål.

For Pernille er stalden en tidslomme, hvor dagens stress renses ud af hovedet, og hun får nulstillet sig selv efter en lang dags arbejde. Samværet med sine tre islænderheste, kombineret med et møde med naturen på rideturene, genoplader fuldkomment batterierne hos Pernille og virker som en slags meditation.

”Det er det, der giver mig energien til alt det sure. Det er det, der gør, at når jeg kommer hjem, kan jeg godt lige overskue at skulle tage opvasken, lave mad og vaske tøj,” siger hun.

Tid til det hele

Selvom det primært er Pernille selv og hendes teenagedatter Freya, som rider på hestene, så hjælper de øvrige børn og ægtemanden, Henrik, til med nogle af de praktiske gøremål såsom vedligeholdelse af hestetrailer, rengøring af bokse og deltagelse i staldens arbejdsdage. Pernille er dog primus motor og bruger klart mest tid med hestene:

Stalden er blevet et af de bærende fællesskaber i Pernilles hverdag og med en fælles interesse i form af hestene, giver stalden både det førnævnte samlingspunkt for familien, men åbner også for relationer til andre ligesindede:

“Det indebærer også at ride en tur med en veninde i tre timer og diskutere alt mellem himmel og jord. Det er lidt som at være ung igen” smiler hun.

” Indimellem gør jeg det ’undercover’ og siger, at jeg arbejder længe,” griner hun.

Pernille arbejder som forretningscontroller på Aarhus universitet og har en arbejdsdag, der primært handler om tal, en computer og en kontorstol. Hun beskriver selv sit job som værende ’oppe i hovedet’ og det er præcis her islænderpassionen virker afbalancerende, da mødet med hestene tvinger hende til at komme ned i kroppen og mærke efter. Hestene er både tiden og pengene værd.

Finansieret af hundehvalpe

Pernilles islænderhest koster i omegnen af 60.000 kr. Det er mange penge at poste i en fritidsinteresse, men i Pernilles tilfælde er pengene ikke gået fra kostbudgettet. Hjemmet i Odder huser nemlig en firbenet guldgrube; bomuldshunden Lucca, som fik et kuld hvalpe, der skulle vise sig at være en hel islænderhest værd.

Projektet med hvalpenes opdrætning havde været Pernilles ansvar, og derfor hørte hun intet brok, da hun ville investere pengene direkte i sin passion. Ligeledes bestemte hun også, at Luccas næste kuld hvalpe skulle finansiere nye sadler året efter.

Hestene er blevet så integreret en del af Pernilles hverdag, at hun ikke kan forestille sig et liv uden. For hende er livet for kort til altid kun at gøre det sure, og hun har med sin islænderpassion hun fundet en arena, der forener og driver de vigtigste dele af hendes liv.

Hun opfordrer; ”Gør det, du bliver glad af først. Opvasken kan sgu altid vente”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *